Stappenplan naar je volgende reis
June 04, 2020
Sinds de Nationale Veiligheidsraad van 3 juni is het officieel. België opent op 15 juni zijn grenzen voor de andere Europese lidstaten en landen binnen de Shengen-zone. Op dit groene licht zaten we te wachten. Concreet betekent dit dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken het huidige negatieve reisadvies, waarbij alle niet-essentiële reizen verboden zijn, binnenkort zal bijstellen. Maar hoe moet het nu verder?
Kan ik op reis in eigen land?
Ja, vanaf 8 juni zijn meerdaagse uitstappen in België weer toegestaan.
Kan ik op reis binnen Europa?
Ja, vanaf 15 juni geeft onze Belgische overheid hiervoor opnieuw de toestemming. Dit kan per wagen, trein, bus of per vliegtuig. Maar “It takes two to Tango”. Dit betekent dat ook de overheid van de bestemming:
1) zijn grenzen moet openstellen
Verschillende Europese bestemmingen gaven de afgelopen dagen en weken al positieve signalen over het openstellen van hun grenzen. Ook op Europees niveau is hierover concensus bereikt. Bijna alle Europese landen openen hun grenzen voor elkaar vanaf 15 juni.
2) akkoord moet zijn om Belgen te ontvangen
Een aantal landen, waaronder Griekenland, heeft al te kennen gegeven dat Belgen voorlopig niet welkom zijn. Dit heeft veel te maken met het feit dat wij het wereldrecord van aantal COVID-19 sterfgevallen per duizend inwoners op onze naam dragen. De politiek maakt zich sterk dat dit diplomatiek opgelost kan worden tegen 1 juli. Ook de eerder strenge houding van Oostenrijk tov Belgen werd ondertussen al versoepeld.
Hier vind je alvast een handig overzicht mbt de populairste bestemmingen in Europa
Kan ik op reis buiten Europa?
Het antwoord is nee. Het negatieve reisadvies voor niet-essentiële reizen blijft hier van kracht. Wanneer dit versoepeld zal worden is nog onduidelijk. De Europese Commissie stuurt aan op een “geleidelijke” en “gedeeltelijke” heropening van de Europese buitengrenzen vanaf 1 juli. Dat heeft vicevoorzitter Josep Borrell gezegd.
Hoe zal een vliegvakantie verlopen?
Sinds enkele weken is er een Europees protocol klaar voor als het vliegverkeer herneemt. Het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) en het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) hebben een reeks maatregelen opgesteld voor luchtvaartpersoneel en reizigers. De luchtvaartmaatschappijen en luchthavens zetten die richtlijnen nu om in de praktijk.
Is vliegen wel veilig?
Is vliegen wel veilig en hoe groot is het risico om aan boord van een vliegtuig besmet te geraken met het COVID-19 virus? Een terechte vraag die vele mensen zich beginnen stellen, nu verschillende luchtvaartmaatschappijen aankondigen om opnieuw commerciële vluchten op te starten. Wij stelden de vraag aan de International Air Transport Association (IATA) en het antwoord is zeer geruststellend.
Lees meer over de veiligheid aan boord
Hoe zal het hotelverblijf verlopen?
Ook in de hotelwereld bereiden ze zich volop voor om hun gasten opnieuw te kunnen verwelkomen. Dit zal nog niet helemaal dezelfde beleving opleveren als voorheen, maar verwacht ook geen dramatische regels of wijzigingen.
Hier krijg je alvast een beeld van wat je kan verwachten
Waar kan ik terecht voor informatie?
Je vertrouwde Uniglobe reisadviseur of business travel consultant is je eerste aanspreekpunt. Dit is wat we doen. Wij helpen je graag op weg om door de bomen opnieuw het bos te zien en je verder op reis te helpen.
Ook volgende informatiebronnen kunnen handig zijn om je weg te vinden in de overvloed aan berichtgeving:
Hoe zit het met zakenreizen?
De reisadviezen maken geen onderscheid tussen vakantiereizen of zakelijke reizen. Beiden zijn dus in veel gevallen weer mogelijk. Toch adviseren we om voor zakenreizen je interne reisbeleid aan te passen of te verscherpen.
Hier vind je alvast een handige leidraad