Klein en zeer fijn
February 25, 2019
Dit optrekje bevindt zich flink van de hoofdweg –de Nationale Tourist Route 63– in Valldal, daar waar de bergrivier Valldøla tussen kubussen loopt. Net die vormen het hotel: een cluster van moderne cabines met één of twee volledige glaswanden, waardoor de reiziger zich in de lens van een camera waant.
In Juvet is er veel niét. Er zijn geen gordijnen, noch televisie of een kunstwerk aan de muur. De gsm-dekking is matig en wifi strikt beperkt tot rond het hoofdgebouw. Zen is het toverwoord, de natuur is de kunst. “Via deze kamers vestigen we alle aandacht op de vallei, de rivier of de bergen”, zegt Knut Slinning, de man des huizes, in een vorig leven leraar economie, nu voltijds hotelier. Eigenzinnig hotelier weliswaar. “We laten onze gasten opgaan in de natuur”, is zijn favoriete oneliner. “Er is buiten zoveel te zien dat we het binnenin beperkt hielden…”
De Noorse architecten Jensen & Skodvin wonnen talrijke awards met de realisatie van deze zeven dozen en twee vogelnesten op de heuvel, waaronder ‘The World’s Best Small Hotel’ in 2010. ’s Avonds dineer je in een oude schuur, die nu het hoofdgebouw is, aan de gemeenschappelijke, twintigkoppige gastentafel. Chef Chris stelt het menu van de dag voor en iedereen eet hetzelfde. En Knut, die hier vroeger alleen een zomerhuisje had en dat nu in iets grotere vorm maar met dezelfde gastvrijheid openstelt voor echte reizigers, zoals hij dat graag zegt, drinkt een glas mee.
Juvet is het levende bewijs dat echte (Noorse) luxe zeer eenvoudig kan zijn. Maar toegeven: dit adresje, dat zich in de markt zette met de slogan ‘Europa’s eerste landschap-boetiekhotel’, is knappe gepolijste ruwheid… en het idee werkt. “Stunning” noemen de Amerikanen zoiets.
LEUKE DETAILS: Er is een mooi in een heuvel ingegraven sauna- en spablok, net als een terras. Aperitieven doe je in open lucht op de boerderijpatio, terwijl de chef zijn laatste kruiden bij mekaar zoekt in het bos.
PLUSPUNTEN: Maakt op alle fronten een verschil met de klassieke hotelwereld. Ook de vijftien meter lange glaswand die de sauna doet uitzien op de rivier, is uniek. Bevindt zich op een van de fantastische nationale scenic drives op pakweg anderhalf uur van de Geirangerfjord, nog zo’n Werelderfgoed-klassieker.
TIP: Vroeg reserveren (gesloten van begin december tot midden februari) en kom hier niet de laatste minuut toe. Dit is geen bed voor de nacht, maar een ervaringshotel, een bestemming op zich.
ONS OORDEEL: Met kamers die zo opgesteld zijn dat ze amper een litteken in de natuur achterlaten (er werd geen boom omgehakt of steen opgeblazen om dit hotel te bouwen) en zulk no-nonsense f&b-concept moet je al wereldvreemd zijn om hier niet te kunnen van genieten.