Visjes kopen in Tokyo

July 18, 2018

Een van de meest fascinerende marktplekken in de metropool Tokio is ongetwijfeld de vismarkt van Tsukiji. U moet er heel vroeg voor uit de veren, maar deze ervaring is dat waard. En vooral: wacht niet te lang, want in dit najaar verhuist de markt naar een andere locatie.

Over die verhuis wordt al jaren gebakkeleid. Tsukiji ligt immers in een buurt met veel restaurants en niet heel ver van de shoppingwijk Ginza, dus heel centraal in de Japanse hoofdstad. En de vismijn kan bogen op traditie: al sinds 1935 worden hier dagelijks tonijnen en andere zeedieren geveild. Bovendien staat Tsujiki intussen in alle buitenlandse reisgidsen vermeld als een ‘must see’. Dagelijks passeren hier enkele tienduizenden toeristen, en de dagelijkse omzet in de vismijn loopt gemiddeld boven het anderhalf miljard yen.

Volgens de laatste informatie zou de verhuis van Tsujiki naar de oude gasinstallatiesite van Toyosu, enkele kilometers verderop, dit najaar (eindelijk) plaatsvinden. Maar na de Olympische Spelen van 2020, de reden voor de verhuis, zou de vismijn weer naar zijn oorspronkelijke stek kunnen terugkeren. Wordt ongetwijfeld vervolgd.  

Geef je ogen de kost

Rondlopen in de hallen van Tsujiki is echt wel een ervaring. Let overigens op voor de vorklifttrucks die hier af en aan rijden: met flanerende toeristen houden ze hier liefst geen rekening. Maar goed, het aanbod dus. Het lijkt wel of heelder zeeën zijn leeggeschept en uitgestald liggen. Alle variëteiten aan inktvisjes, onooglijke soorten garnalen, kogelvissen en andere zeevruchten, we zijn nu eenmaal in Japan, zijn netjes per soort en grootte uitgestald. Je ontdekt zoveel vooral onbekende variëteiten dat je je onbewust gaat afvragen: wie eet dat allemaal? Japanners dus.

Fascinerend is ook hoe de verkopers met messen die wel samoeraizwaarden lijken de vissen fileren. Flinterdunne plakjes of mooie filets: je hoeft het maar aan te geven en even later ligt het voor je klaar. Als ganji (buitenlander) sta je vooral te kijken hoe vakmanschap en verfijning hier tot een kunst verheven wordt.

Tonijnveiling

Een van dé redenen waarom Tsukiji de moeite loont, is de ochtendlijke veiling van tonijnen. Je moet er vroeg voor uit de veren (de veilingen zijn om 5.30 en 6 uur) en tickets zijn beschikbaar zolang de voorraad strekt. In de grote hal liggen dan duizenden bevroren kolossen van tonijnen op de vloer uitgestald, erboven drijven sliertjes mist. In afwachting dat de verkoop start, keuren kandidaat-kopers de koopwaar minutieus.

En dan gaat de bel en lijkt het alsof de hel losbarst: de veilingmeester schreeuwt, de kopers roepen druk gesticulerend met hun vingers terug. Het gaat razendsnel: van de ene tonijn gaat het naar de andere, je staat erbij en… snapt er niks van. Maar na een goed kwartiertje blijken alle tonijnen verkocht te zijn, verspreiden de inkopers zich en wordt alles in gereedheid gebracht voor de tweede veiling. Een nuchtere toeschouwer vraagt zich misschien af: was het dat nu? Ja, maar u heeft net wel een typisch Japans spektakel meegemaakt. En de prijzen zijn niet van de poes: hier worden geregeld tonijnen verkocht voor tienduizenden euro’s!

Het resultaat kan je in een van de vele restaurants in de buurt gaan degusteren. Sushi als ontbijt, het is eens wat anders…