Waarom 13 mei wel eens een heel belangrijke datum zou kunnen worden voor de reissector
May 10, 2020
Binnen de gefaseerde exit strategie van de overheid zijn al verschillende data en mijlpalen gepasseerd. Zo kunnen vanaf vandaag de meeste winkels en handelszaken opnieuw hun deuren openen. De meeste (zaken)reisbureaus en touroperators beslisten echter om nog even gesloten te blijven en hun klanten vanop afstand van de nodige service te voorzien. Zolang er geen duidelijk perspectief is over hoe en wanneer we terug op reis kunnen heeft het weinig zin om de reisbureauactiviteiten weer volop op te starten. Wat we nu weten is dat er ten vroegste vanaf 8 juni opnieuw gereisd kan worden. Deze datum biedt echter nog geen enkele garantie. Maar daar zou nu woensdag 13 mei wel eens verandering in kunnen komen. En dit om twee redenen.
Europese beslissingen
Op 13 mei beslist de Europese Commissie over de goedkeuring van een breed pakket aan maatregelen op het gebied van toerisme, vervoer en grenzen.
Volgende zaken zouden aan bod komen:
- Gezondheids- en veiligheidsprotocollen voor de belangrijkste toeristische locaties, met inbegrip van hotels en andere accommodatie;
- Richtlijnen voor een veilige en gezonde hervatting van het passagiersvervoer;
- Richtlijnen voor het opheffen van de binnengrenzen;
- Mededeling over de beoordeling van de toepassing van de tijdelijke beperking op niet-essentiële reizen naar de EU;
Voorlopig is deze agenda nog indicatief en zou de voorzitter van de Commissie, Ursula von der Leyen, de lijst van te bespreken en goed te keuren kwesties nog kunnen wijzigen, maar alles wijst erop dat hierover woensdag knopen worden doorgehakt.
De Commissie roept in ieder geval op tot een gecoördineerde EU-uitstap uit de COVID-19 lockdown.
De nieuwe richtsnoeren hebben tot doel de impact van COVID-19 op het toerisme, een van de belangrijkste sectoren voor de Europese economie, met name voor de zuidelijke landen, tot een minimum te beperken. Het toerisme vertegenwoordigt ongeveer 10% van het BBP van de EU, maar de pandemie kan een verlies van 400 miljard euro voor de sector veroorzaken.
Een groep van negen lidstaten (Italië, Griekenland, Spanje, Portugal, Frankrijk, Malta, Cyprus, Bulgarije en Roemenië) heeft de Commissie verzocht met een specifiek herstelplan voor het toerisme te komen.
Tegen deze achtergrond wil de Commissie volgens von der Leyen een "slimme" reeks beginselen vaststellen om ervoor te zorgen dat het zomerseizoen ten minste gedeeltelijk wordt gered en de Europeanen in veilige omstandigheden naar hun toeristische bestemmingen kunnen reizen.
Lees hier wat er ondertussen beslist werd
Nationale beslissingen
Op woensdag staat ook de nieuwe Nationale Veiligheidsraad ingepland. De kans is klein dat de uitkomst van de Europese Commissie hier al meteen een invloed op heeft, maar we kunnen het maar hopen.
Voorlopig wordt er bekeken wat er vanaf 18 mei versoepeld kan worden. Het gaat onder meer om markten, musea, bibliotheken en dierentuinen. Ook kappers en schoonheidscentra zouden op de agenda staan, net als de vraag of er meer mensen worden toegelaten bij huwelijksfeesten en begrafenissen.
Over een versoepeling mbt reizen wordt voorlopig nog weinig gepraat, maar de kans bestaat dat dit in een stroomversnelling komt op basis van wat Europa zal beslissen. Fingers crossed!