Zakenreizen in tijden van het coronavirus

March 10, 2020

Ook een zakenreis brengt in tijden van het coronavirus plots veel vraagtekens met zich mee. Kan ik nog vertrekken? Loop ik risico? Tot wanneer moet ik wachten om een nieuwe zakenreis te boeken? Kan ik mijn ticket annuleren of verplaatsen? Heb ik recht op terugbetaling? Ben ik verzekerd?

Helaas bestaat er momenteel geen eenduidig antwoord. Elke situatie is verschillend, afhankelijk van de bestemming, geboekte services, dag van vertrek, luchtvaartmaatschappij etc.

Gelukkig ben je klant bij Uniglobe. Wij stellen momenteel alles in het werk om je op de best mogelijke manier en op maat van de specifieke noden verder te helpen.

Zit je zelf met vragen? Hierbij alvast enkele concrete aanbevelingen:

 

1) Neem contact op met je Uniglobe kantoor

Neem in geval van twijfel contact op met je Uniglobe kantoor. We evalueren samen met jou de situatie en bekijken de opties. We volgen de situatie op de voet en staan permanent in contact met onze leveranciers over mogelijke routewijzigingen, annuleringen, flexibele omboekingsvoorwaarden, uitgestelde reizen, terugbetalingen etc. We hebben alle kennis en expertise in huis om je in situaties als deze volledig te ontzorgen. Je kan op ons rekenen. Maak er gebruik van!

 

2) Kies voor terugbetaalbare tickets

Zolang de onzekerheid rond het coronavirus blijft bestaan is het verstandig om voor toekomstige zakenreizen een refundable ticket te boeken. Zo een ticket is vaak iets duurder, maar als het prijsverschil niet al te groot is, is het de overweging waard. Het geeft de garantie op terugbetaling met een minimum aan kosten in geval van annulatie. We adviseren je graag over de mogelijkheden.

 

3) Stem je interne policy af op de reisadviezen van Buitenlandse Zaken en officiële instanties

De Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken brengt voor elk land de veiligheidssituatie in kaart. Ze maken daarvoor gebruik van 6 niveaus op landniveau.  

  • Niveau 1. Geen bijzondere veiligheidsrisico's.

  • Niveau 2. Waakzaamheid betrachten.

  • Niveau 3. Onveilige gebieden.

  • Niveau 4. Niet-essentiële reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden.

  • Niveau 5. Niet-essentiële reizen naar het ganse land worden ontraden.

  • Niveau 6. Alle reizen naar het land worden ontraden.

Vooral voor China en Italië gelden momenteel verstrengde maatregelen:

 

Huidige situatie in China (10/03/2020 – 12.00u)

Voor China worden niet-essentiële reizen naar het ganse land inclusief Hong Kong ontraden. Voor de provincie Hubei geldt een verhoogd waarschuwingsniveau, waarbij alle reizen tijdelijk worden afgeraden.

updates

Huidige situatie in Italië (10/03/2020 – 12.00u)

Op 9 maart 2020 heeft de Italiaanse regering nieuwe beperkende maatregelen aangekondigd voor het gehele Italiaanse grondgebied.

In gevolge deze beslissing van de Italiaanse autoriteiten, wordt aangeraden tot nader order alle reizen naar Italië uit te stellen.

Deze beperkende maatregelen zijn van kracht van 10 maart tot 3 april 2020.

updates

Huidige situatie in Frankrijk (10/03/2020 – 12.00u)

De Franse Regering heeft fase 2 van het actieplan in werking gesteld, die het voorkomen en beperken van de verspreiding van het virus tot doel heeft. In elk departement en overzees gebied werd een referentieziekenhuis aangeduid.

Voorlopig werden enkel schoolreizen ontraden of verboden in de zogenaamde ‘cluster’-regio’s waar het virus circuleert (Departement van de Oise, Haute-Savoie, Haut-Rhin en Morbihan). Voor andere reizen geldt momenteel nog geen verscherpt advies.

updates

Huidige situatie in Israël (09/03/2020)

Voor Israël geldt op zich nog geen negatief reisadvies, maar ze leggen zelf heel strenge voorwaarden op aan buitenlandse reizigers. Zo moet iedereen die vanaf 12/03/2020 naar Israël reist kunnen aantonen dat hij of zij indien nodig 14 dagen in quarantaine kan verblijven in een private woning. Een hotel of andere accommodatie komen hiervoor niet in aanmerking. Je dient dus zelf over een woning in Israël te beschikken of mensen te kennen die je willen helpen.

Stilaan beslist elk land afzonderlijk hoe ze omgaan met het virus. Het is dus belangrijk om de situatie op de voet te volgen. Uiteraard kan je interne policy strenger zijn dan die van Buitenlandse Zaken of andere instanties. Zo zou je kunnen beslissen om niet-bedrijf kritische zakenreizen even on hold te zetten.

 

4) Kies indien mogelijk voor eigen vervoer

Moet je maar enkele honderden kilometers reizen? Dan is het momenteel verstandiger om de wagen te nemen in plaats van een vlucht of de trein. Zo loop je minder risico op besmetting en ben je minder afhankelijk op gebied van transport mochten daar plots wijzigingen optreden.

 

5) Hou op reis ons noodnummer bij de hand

Voor onze 24/7 bijstand werken we samen met All7Group. Je vindt alle contactgegevens van je Uniglobe-kantoor en het telefoonnummer voor bijstand buiten onze kantooruren terug op je reisdocumenten.